QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hájtek] Pdf olvasása iBook-ban iPad-en (frissítve)

2011.05.18. 12:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2011 ipad hájtek

Na, rászántam magam és elkezdtem egy könyvet olvasni iPad-en (Milne, A.A.: Micsoda négy nap!). IBook-kal olvastam pdf formátumban. Nem rossz, de van vele pár problémám.

  • Meglehetősen zavaró, hogy csillog és tükröződik a képernyő. De legalább minden bekapcsoláskor megnézhetem, hogy jól áll-e a frizurám. Plázacicáknak nagy előny. Viszont nem vagyok abban biztos, hogy nekik az olvasás létszükséglet.
  • Megpróbáltam csillogás mentesíteni polárszűrős napszemütyővel. Határozottan jobb lett! Nem tök(k)életes, de sokat csökkent a csillogáson! Így viszont csak fekvő helyzetben olvasható, mert álló helyzetben a szemüveg függőles polárszűrése feketévé varázsolja a képet.
  • Miért nem lehet jegyzetelni a szövegben??? Szöveget kiemelni, ilyenek. Mint az ePub-ban?
  • Leteszem a könyvjelzőt. Esetleg többet is. Eddig rendben. No de hogy keresem meg, hogy hol is van? Csak úgy lehet, ha végiglapozom az összes oldalt. Vagy olyan nézetre váltok, ahol több oldal is látszik piciben, de akkor is végig kell borzolnom a teljes könyvet. Nem szép! EPub formátumban van egy összesítő lap, amin az összes könyvjelző (kiemelés és megjegyzés) fel van sorolva.

    Van megoldás! Ha a sok kisoldalas nézetre váltunk és megnyomjuk a könyvjelző gombot a jobb-felső sarokban, akkor kihozza a megjelölt oldalakat! Hurrá!
  • Jó, hogy a pdf folyamatosan skálázható, mert így a busz ugrálása kompenzálható a nagyobb betűkkel. De lapozáskor mindig összeugrik és bökhetek az oldalra kettőt, hogy szemi-automatikusan margó szélességig húzza. Ez miért nem jegyezhető meg? Gyengén látóknak viszont hasznos, hogy akár cm-es betűket is lehet csinálni. Bár akkor folyamatosan görgetni kell a képernyőt, mert nem tördeli újra. Persze ez lehet előny és hátrány is. Az ePub áttördeli forgatáskor, de iBook-ban a bötűméret nem skálázható szabadon.
  • Nem értem, hogy néha nem megy az automatikus margó szélességre nagyítás. Hiába bökök kettőt, nem csinálja, csak a fej- és lábmenük jönnek elő. Ilyenkor egy kicsit nagyítsunk bele a kétujjas gesztussal és akkor már megy a duplabökés is.
    Ha viszont sikerült a széthúzás, akkor meg nem mindig lapoz a jobb margóra bökésre. A csuda veszik ki magát ezen a nyavalás szerkezeten. Az ürdüng masinériája! Ezt én mondom, Lópici Gáspár!
  • Láttam 1 iPad2-t. A mágnesesen felrakható védő tok nagyon kúl! Nekem egy sima cipzárazható tokom van. Nem annyira szép, de 5 rugóból meg van oldva. Néha előfordul, hogy eltéve bekapcsolom véletlenül. Nézem, hogy miért van lefogyva az aksi...
  • Nem jó lefekvés előtt olvasni! Engem felpörget, nem elálmosít, mint a könyv. Gondolom összefügg a direkt fény melatonin szint csökkentő hatásával.
  • Zavaró, hogy ha döntöm a könyvet, elfordul. Ezt persze le lehet tiltani a Settings-ben, de nem szép, hogy minden olvasás előtt ki kell kapcsolni. Na, megtaláltam a tuti megoldást! Settings -> General -> Side switch: lock rotation! Mute helyett. Buszon nem kell hang. A hangolásra meg úgyis ott van a halkító gomb.
  • Buszon jegyzetelni iPad-ban nem nagy öröm, de még mindig sokkal jobb, mint mobilon.
  • Gépelésnél nekem mindig vannak problémáim. Sokat kell váltogatni a billentyűk között az írásjelek miatt. De legalább a " és a ' kihozható a . és a , hosszabb lenyomásával. Nagyon hiányoznak a cursor mozgató gombok (legalább a jobb, bal). Nehézkes pontosan célozni és akkor jó lenne, ha betűnként lehetne közlekedni.
    Nem értem, hogy a többfunkciós betűkön miért nincs egy kis jel! A numerikus billentyűzeten is van egy rakat többfunkciós gomb, de nem látszik rajtuk. Próbálgatni kell.
  • Ha esik, akkor gáz van. Egy újságot még egy viszonylagos csöpörgésben is hajlandó olvasni az ember. Egy könyvet már nem szívesen vizez össze! Fokozottan így van ez egy iPad-dal.

Silabizáljunk minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr592834967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása