QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hájtek] ePub olvasása iBook-ban iPad-en #2

2011.07.01. 12:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: 2011 ipad hájtek

Kicsit jobban elmélyültem az iPad-es iBook olvasásban. Re kell vidiálnom az állásom pontját egy picinkét. A korábbi cikk kiegészítése következik.

Annyi változott, hogy sikerült megszereznem egy könyvben a 6 kötetes Dougles Adamas trilógiát angolul ePub-ban (megvan rKönyvben is, de terjedelmi és szótárazási nehézségek miatt évek óta halogattam a belevágást a nagy (kutya)fájába). Ez szebben van tördelve és az útikönyv részletei dőlt betűkkel vannak  kiemelve. Valamint a fejezetek is normálisan vannak benne. Nem csak négy nagyobb rész az egész. Továbbá egy előszó is belekerült. Korábbi megállapításaimat dőlttel emeltem ki a környezetből, hogy ríjanak egy kicsit jobban ki.

  • Forgatáskor mindig újratördeli a könyvet, ami sok időbe kerül. Kicsit zavaró, hogy a könyv egyszer 388, másszor meg 233 oldal. Ha leteszek egy könyvjelzőt, akkor változik a helye. Ez a 6 kötetnél fokozottabban jelentkezik. Fekvő formátumban 2488 oldal, állóban pedig 1475. Elforgatás után  4-8 mp alatt meg is mutatja. Ez nem nevezhető rossznak. Persze gyorsabb, ha már volt ilyen helyzetben. Elsőre kicsit lassabb.
  • Ha lezárt iBook-ot indítok, akkor is sokáig tökörészik a betördeléssel. 15 mp alatt indította el fekvő helyzetben.
  • Jó, hogy mutatja a fejezetből hátralevő oldalak számát. Sajnos az első letöltött könyvben nem volt jó. Csak 4 fejezetre tagolták. Az új könyvben ez már jól van.
  • Nem átméretezhető a betűméret. Ez nem egészen igaz. Mert bár nem annyira fokozatmentes, mint a  pdf két ujjas átméretezése, de bizonyos korlátok mellett mégis lehet növelni, vagy csökkenteni a betűméretet. Egy rövid tapi az oldalon és a jobb felső sarokban fel levő AA ikonra kattintva felugrik egy kis menü, amiben két lépésben csökkenthetjük és/vagy 8 lépésben növelhetjük (egészen kb. 15 betű per lap méretig) a betűk méretét.
  • Többféle színnel kiemelhetünk, megjegyzéseket is adhatunk. Ez jó! De ne használjuk túl intenzíven! Én az ismeretlen szavakat bejelöltem. Az első 100 oldalon kb. 280 jelölés volt. Ez annyira belassította a szóra kattintós menü feljövetelét és a lapozást, hogy az már elviselhetetlen volt! 10 mp alatt jött föl a menü. A lapozás meg 10-15 mp alatt kezdett megmutatkozni. Sokszor előfordult, hogy több lap is lapozódott. Szóval leszedtem az összes jelölést és inkább a Notes-ba másoltam át a szavakat. Szép fokozatosan gyorsult a teljesítménye és mire az minden kiemelést kiszedtem, normális sebességűre gyorsult. Szóval csínján kell bánni ezzel a(z egyébként hasznos(nak tűnő)) fícsörrel!
  • Naaaaaagyon lassúúúúúúú! Ez csak akkor igaz, ha valóban használjuk a szöveg kiemelés funkciót. Különben szépem működik.
  • Viszont nem lehet egy kiemelt szót szótárazni! Ez sem igaz! Ha egy kiemelt szóra bökünk röviden, akkor feljön egy három elemű menü (Colors... | Note, Remove Highlight). Ha kétszer bökünk gyorsan rá, akkor pedig a "Copy | Dictionary | Search" menü jön fel.
  • Még nem jöttem rá, hogy ha az ePub könyvbe kiemelek, vagy megjegyzést fűzök, akkor vajon ez később kiszedhető e valami alkalmazással...
  • Sajnos nem lehet saját szótárat csinálni tanuláshoz. Jó lenne, ha lenne olyan szószedet, ahol tanulni lehetne a szavakat. Ez némileg megoldódott, mert a Notes-ból el tudom emilezni a szavakat. Nem olyan szép, de nem lassít legalább.
  • Miért nem lehet a szótár szómagyarázatában szótárazni? Hát igen. Ez komoly hiányosság, mert nem lehet akármelyik szóra keresni az iBook szótárában, csak amelyiket az adott könyv tartalmazza. Letöltöttem a Dictionary.com app ingyenes v erzióját, amiben lehet ilyet csinálni. Sőt necc eléréssel még kis is mondja.
  • Nagyon könnyen ellapozódik! Némi gyakorlással bele lehet jönni és akkor már nem zavaró.

Vannak dolgok, amik meglehetősen zavarnak. Miért kell egy file-t annyiszor feltölteni, ahány alkalmazásban meg szeretném nyitni? Ez nagyon gáz! Másrészt miért nem lehet egy app-pot kétszer elindítani? Szeretném iBook-ban olvasni ugyan annak a könyvnek  az angol és a magyar nyelvű változatát. Most nyitogathatom meg, mint a veszett fene, a helyett, hogy app váltással egy kézmozdulattal odalapoznék. Most bűvölhetem át az egy stanzába a magyart.

eOlvassunk minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr892985292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása