QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hájtek] iGO Primo HU-RO navigáció iPad-en (frissítve#2)

2011.10.03. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: 2011 ipad hájtek

iTunes, igomyway.com

Korábban is gondolkodtam navigációs cucc vételéről. Nem autózom sokat, de amikor megyek, akkor messzire és nagyon utálok eltévedni. Ettől én idegesebb leszek és szegény feleségemet piszkálom. Szóval néha jól jönne.

Kipróbáltam a Nokiás OVI-s (Nokia N96) cuccot, de az nagyon gáz volt. PDA-n próbálgattam NNG-s iGO8-at és Primo-t is. Azok tetszettek. Az iGO8-nak valahogy emberszabásúbb volt a menüje. A Primo-t szokni kell. IPad-on a gugli Maps-szal is próbálkoztam, de nehézkes kezelni. Vezetés közben meg pláne, mert ugyi nem navigációs szoftver. Böngészgetés közben láttam az iTunes-on, hogy 19,9 €-ért be lehet szerezni. Ez a mostani CHF erősödős időkben olyan 6kFt. Nosza hát, felkaptam a bankkártyámat és sebtiben vettem egyet. Támogassuk a magyar ipart!

Simán felugrott. Elindítottam. Szép a bejelentkező képernyő. Majd pár klikkel bekonfiguráltam. Nem értem, hogy miért lett angol! Na, akkor próbáljuk megkeresni, hogy hol is lehet magyarra váltani. Egyebek -> Beállítások -> Konfigurációs varázsló (utolsó előtti gomb) (nem tudom, hogy volt angolul. Úgy kellett volna begépelni, de ezért most nem állítom vissza angolra...). No, itt ki lehet választani a hangnavigáció nyelvét. Húúú, bazi sok van! Azt nem értem, hogy egy HU-RO csomagban miért van Észttől kezdve, Török, Görög, Ukrán. De miért nincs német, Francia?? Gondolom csak a K-Európai nyelvek vannak benne (és az angol) és ehhez lehet majd kemény pénzekért megvenni a térképeket is. A 7 magyar beszélőből egyetlen TTS van (Text to Speach, azaz amelyik pl. be tudja mondani az utcaneveket is és sok más egyéb érdekességet). Megtalálható a klasszikus Moha bá hang is. Páfrány még nincs, de ha jól akarjuk érezni magunkat vezetés közben, akkor én a "Jakso Funny"-t ajánlom. Én többször felkacagtam a beköpései miatt. Bár nem értem, hogy miért van benne a "Jóóóó reggel Vietnáááám!" a Bajor hangján. Gondolom vele is készült anyag, de az valami miatt nem lett jó és ide átkerült az anyag. Jáksó akkor is cseveg, amikor nem történik semmit. Ez esetleg zavaró lehet, de az Egyebek -> Beállítások -> Hangok és figyelmeztetések -> Hangnavigáció részletessége gombon 3 különböző szinten is korlátozhatjuk beszéd készségét. A TTS hangja még bizonytalan, kicsit sokat csuklik és még a memóriából is jó sokat eszik. E miatt a navigáció is akadozóvá vált.

Szerintem Jáksó a jó választás, de vigyáznunk is kell vele! Kiskorúak társaságában néha magyarázkodnunk kell, mert van már picit altesti és szexuális utalásokat tartalmazó vicce is. Figyeljünk oda rá! Depis lesz, ha újra kell terveznie! Viszont a körforgalmak közelében néha szexuális izgalomról tesz tanúbizonyságot. Én egy 12-es karikát javasolnék. Vagy egy beállítási lehetőséget, hogy az ilyeneket ne mondja, mert kínos helyzetekbe kormányozhatjuk magunkat újdonatsült szőke barátosnénkkal (van egy rakat szőke nős vicce is).

A Varázslóban tovább haladva átírhatjuk a rút amerókai mértékegységeket SI-re. Majd jön az Útvonal-beállítás. Ehhez nem feltétlenül kell piszkálni. Szóval ezen végigmentünk, de hol lehet magyarra átállítani a feliratokat??? Aha, Beállítások -> Területi beállítások -> Program nyelve: Magyar. No, hurrá! Újraindítás kell hozzá.

Én még beállítottam pár dolgot az Egyebek -> Beállítások alatt, hogy ne zavarjon.

  • Hangok és figyelmeztetések -> Gyorshajtási beállítások -> Sebességkorlát mindig látható. Így mindig kirak egy sebességkorlátot mutató táblát, aminek a belseje pirosra vált, ha nagyon túlléptük.
  • Ugyanebben a menüben a Jelzés a sebességkorlát [110%]-nált állítottam be. Nem jó, ha minden lejtőn Jáksó megjegyzi, hogy 52-vel merészelünk menni.
  • Képi navigáció beállításai -> Megjelenő adatok. Itt a legalsó értéket átállítottam az érkezési idő helyett Sebességre. Így némileg pontosabb sebességet láthatunk és az autó kilométer óráját is kalibrálhatjuk. Hogy mind a három értéket lássuk, a navigációs képernyőn majd a jobb alsó sarokba kell böknünk. Ha később változtatni szeretnénk a beállításokon, akkor hosszabban nyomva a jobb-alsó sarkot a navigációs képernyő, feljön ugyanaz az ablak, amin az imént beállítottuk, hogy a sebességet szeretnénk látni.
  • Ugyanebben a menüben Elágazás nézet kikap. Nagyon zavaró, ha autópályán bejön egy tájkép. A helyett, hogy látnánk, hogy melyik kihajtón kell kihajtani.

A kép szép nagy. Sajnos nem tölti ki a teljes LCD-t. Szóval egy kis fekete sávot láthatunk körbe-körbe. Az iPad-et az anyósülésre tettem, mert a kocsiban nincs iPad konzol. Megpróbáltam egy címet beírni. Vajon ki találta ki a billentyűzet kiosztást??!? ABC sorrendben van, nem qwerty. Nehéz eligazodni rajta. De ezt is átállíthatjuk! Egy szöveg bevitelnél (pl. Címkeresés) az Egyebek gombra bökve választhatunk QWERTY, vagy QWERTZ billentyűzetet is. De van arab, cirill, ukrán, görög és héber is, ha véletlen arra lenne szükségünk. De miért nincs ékezeti lehetőség??? Mondjuk az iPhone-os hosszan lenyomós verzióban.

iPad egy kicsit halk. Megpróbáltam megfordítani, hogy a hangszóró ne az ülés támlája felé nézzen. Így jobb egy kicsit. Álló formátumban furcsa, hogy az információs ablakok a tetejére kerülnek egy blokkba. Maradok fekvő nézetnél.

A kép szép, nem szaggat. TTS-sel picit igen. Viszont van pár probléma. Enyhe cikk-cakk-ban mindig az utolsó kanyart mondja be. Szóval miközben lényegében egyenesen megyek azt mondja be, hogy forduljak balra, amikor elsőnek enyhén jobbra fordulunk. A térkép sem egészen kóser. Pl. Veresegyháza és Szada között ott a lakott terület vége tábla, de 50-es sebességkorlátozást mond. Viszont a M31-en végig 130-at mutat, miközben tele van 110-es és 100-as korlátozó táblákkal.

Kicsit nem intuitív. Van beállítás, amit sokáig kellett keresnem. Szokni kell. De azért a végén meg lehet találni mindent. Illetve én egyet nem találtam. A gyorsmenük alá korábban be lehetett tenni a szatellitek vételi jelerősségét. De sajna ezt itt nem találtam. Még akkor sem, amikor keresi az műhó'dakat. Ezt miért kellett kiszedni? Olyan szép volt! Ja! lehet, hogy az iPad nem tudja adni ezt az információt.

Ha jól akarunk szórakozni, akkor én a Jáksó hangot ajánlom! Enyhén tudathasadásos. Egy iPhone-on is futó alkalmazás GPS helyett telefon szeretne lenni. De hát az! iPad-en kevéssé zavaró.

A kanyarokat néha kicsit késve mondja be. Már elkanyarodtam, amikor mondja, hogy forduljak barra (sic!). Ez körforgalmakban fordul elő leginkább. Mondjuk nem nagyon zavaró, mert minden kanyar előtt már jó előre szól, hogy majd mit kell csinálni. Így az aktuális vezénylés már csak annak megerősítése.

Ha van neccünk, akkor szintén hasznos lehet a gugli keresési lehetőség.

A vasúti síneket furcsa sötét maszatos sávval jelöli. Gondolom a töltés akarna lenni, de nagyon furcsa, hogy a széle olyan cakkos.

Jó fícsör, hogy van kilépési funkció. Én minden iPad-os alkalmazásnál hiányolom ezt. A probléma ezzel csak az, hogy nem igazán lép ki az app-ból. Az ikon ott marad futó applikációk között. Amikor ráváltok feljön az utcsó kép (még a kilépés elölről), majd egy nagy feketeség, majd újra bejön az indító kép, majd végre bejön a menü. Kicsit meg van zavarodva... (amint azt megtudtam egy szakértőtől, az app valójában kilép. Az alsó sorban a legutóbb használt app-pok listája jelenik meg. Függetlenül attól, hogy fut-e, vagy már nem. Az iOS szándéka szerint eltitkolja, hogy fut-e még az app, vagy már nem. Ezért is van úgy megcsinálva az iGO-ban, hogy kikapcsoláskor elmenti az utolsó képet és ha újra indul, akkor először azt nyomja ki. De mivel lassan indul (10+ mp), ezért furcsa villódzásokat látunk.)

Navigálni szükséges, minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr933247280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása