QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Film] Hupikék törpikék

2012.02.01. 11:00 | TrueY | 34 komment

Címkék: film animáció 2012

(The Smurfs)
színes, magyarul beszélő, amerikai-belga animációs film, 102 perc, 2011
port.hu, IMDb: 5,3 (én határozottan jobbra értékelném)
2012.01.01

"Törp mindenkiért, mindenki törpért!"

Lányommal nekiindultunk filmet nézni január elsején. Bejött, amit vártam: úgy hatoltunk át a városon, mint izzó kés a meleg vajon. Kb.20-an voltunk a moziban. Az összes termet beleszámítva. Jellemzően néhány anyuka próbálkozott 1, vagy több gyerekkel.

Mindannyiunk gyerekkori ismerőseit álmodták 3D-be. Mi a 3D-tlenített változatot tekintettük meg. Megtudhatjuk, hogy van egy csillagkapu Belgium és a new york-i Centrál Park között. Ezen keresztül csöppennek a a törpök a mi világunkba. Illetve a new york-i hétköznapokba, hogy fenekestül felforgassák azt.

Van pár érdekesség. Hókuszpók nem 1 fogú és meglehetősen hiányzik Haumann szinkron hangja. A gonoszt alakító színész nem rossz, bár néha túljátsza magát. Örömteli a főhősnő. Sikerült egy meglehetősen kedves lány találni a kedvesnek elképzelt fiúhoz. Nem zavaróan negédesek.

Megtudhatjuk, hogy computer grafaccsal turbózott optikai háló védi Aprajafalvát a belga erdő közepén. És végre megtudjuk, hogy miért csak egyetlen lány van az egész bagázsban. Van pár új arc is! Narrátörp. Nagyon nagy arc! Ő narrálja a történéseket. Ez tényleg vicces.

A történet kulcsa a hipikék Hold (Blue Moon), ami egy tényleg létező esemény és a filmben a belinkelt wikipedia oldalról tájékozódik a főhős. Ez alapján a történet 2010. nov. 21-ikén ér véget. Amikor varázsigét keresnek a visszatéréshez, behatolnak egy kínai boltban és találnak egy eredeti Peyo kéziratot, amiből Törppapa valahogy kibogozza az aktuális jelszót. A skót (!) törp pedig egy igazi iPhone kvadrokopter-rel veszi üldözőbe Hókuszpókot. Hát hiába, lépést kell tartani a technikai fejlődéssel!

Kicsit továbbpörgetve a film gondolatmenetét legközelebb a Kékestetőre fognak teleportálni! Szóval mindenki tartsa nyitva a szemét!

Volt valami spanyol (na jó, andalúz) falu, amelyik állítólag a filmet promótálandó teljesen kékre festette a házait. Nem értem! Aprajafalva házai nem kékek! Csak a lakosaik! A Törpök gombákban laknak egy erdőben. Mi köze ehhez egy hegyi falu kőházainak? Teljes gáz!

Gyerekkoromban emlékszem egy ilyen egész estét betöltő filmre, ami A kis manók furulyája címet viselte a magyar mozikban. Emlékeim szerint nagyon élveztem.

Kékelljünk minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr643512192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez az a film, amit biztosan nem fogok megnezni. Talan, ha a TV-ben adjak, de akkor sem biztosan.
Viszont a kekre festett falurol en is olvastam. Biztosan jol jott valamilyen felvetelhez, mert allitolag kifejezetten a filmforgatas kedveert festettek ilyenre. A lakosoknak persze komoly penzt fizettek erte. Azt is megigertek, hogy a forgatas utan visszaallitjak a hazak szinet az eredetire, de ebbol a lakosok vegul is nem kertek. Annyira megtetszett nekik ez az uj es szokatlan szin, hogy kertek, ne fessek le a hazaikat ujra feherre! :o)
@Attilajukkaja: "biztosan nem fogok megnezni."
Gyerekkel érdemes. De nem egy lehengerlő darab. Kedves és vicces. Én kevesebbet vártam tőle... :)

"mert allitolag kifejezetten a filmforgatas kedveert festettek ilyenre"
Én úgy tudom, hogy reklám volt. De mivel a faluban a házak nem kékek, hanem fehérek és erdőben van, nem pedig sziklán, ezért én nem látom akkora poénnak...

Azért sem értem, mert Görögországban vannak kék falvak. Minek kellett ehhez Spanyolba menni???
@TrueY:
Szivesen megyek el moziba rajzfilmet nezni. A Jegkorszak 3 (vagy hanyadik?) vetitese allatt eppen Koltai Lajos ult mellettem egy kisgyerekkel. Azt hittem, az unokaja, de a fia volt....A gyerek valoszinuleg meg tuk kicsi volt a filmhez, mert felelmeben az en kezem szorongatta.
Erdekes emlek. :o)

"Én úgy tudom, hogy reklám volt. "
Lehet, hogy az volt. Szamomra az volt erdekes, hogy a lakok kertek, ne fessek vissza hazaikat feherre. :o)))

"és erdőben van"
Na ez tutira nem volt igy!!!!!! Ilyen falvak erdo kozelben sincsenek.

"Görögországban vannak kék falvak"
Tenyleg?
@Attilajukkaja: "felelmeben az en kezem szorongatta."
Mi az unoka öcsémmel a Jurassic Park 3-at néztük meg. Olyan 6 éves lehetett. Szegény nem nagyon bírta. Az édesanyja ki is ment vele egyszer. :)

"ne fessek vissza hazaikat feherre."
Gondolom így nagyobb a turisztikai vonzerő. :) Főleg még fizettek is érte! Én még a pénzt is elkértem volna, amit a visszafestésre szántak. :)

"Ilyen falvak erdo kozelben sincsenek."
Aprajafalváról beszéltem. És vannak ilyen falvak, csak nem látod, mert láthatatlanná tevő varázslat védi őket! :)

Talán Zachyntoson vannak ilyen házak.
mymelange.typepad.com/.a/6a00d83545496553ef010535d5ce90970b-500wi
@TrueY:
"Olyan 6 éves lehetett. Szegény nem nagyon bírta"
Bizony elofordul az ilyen. De allitolag kellenek a kicsiknek az ilyen remiszto mesek. Nem en mondtam, hanem valamilyen gyermekpszichologus.

"Gondolom így nagyobb a turisztikai vonzerő."
Jartal valaha Andaluziaban? A koparsrag netovabbja. Olyan szaraz es kietlen videk, ahol meg a fu sem terem meg. Orakig zotykolodhetsz a helyi buszjaraton es mast sem latsz, csak voros foldet,...es olajfaligeteket. Az egyetlen noveny, ami megel. Jartam a turisztikai szempontbol kiemelt helyeken is: Sevilla, Malaga, Granada.
Nem tudom, de nehezen tudom elkepzelni, hogy a senmi kozepen egy falu azert legyen vonzo, mert kek.
En inkabb arra gondoltam, hogy a falubelieknek tetszett meg a dolog.
Valoszinuleg tul naiv vagyok, ...de ma mar kit erdekel?

"nem látod, mert láthatatlanná tevő varázslat védi őket!"
Ez lehet a baj!!! :o))))
@Attilajukkaja: "valamilyen gyermekpszichologus."
Ranschburg Jenő... ;)

"A koparsrag netovabbja"
Persze, mert letarolták a középkorban a hajóépítések miatt. Kis buták. :) Mint a görögök is.
@TrueY:
"Ranschburg Jenő."
Ha te mondod, akkor o !!!! En mar nem emlekszem.

"mert letarolták a középkorban a hajóépítések miatt."
Ezt nem tudom. Marmint, hogy ezert lenne olyan kopar, de valami azt sugja, hogy inkabb az Afrikabol jovo meleg legaramlatok miatt ilyen. Azokat az erdok nem nagyon szoktak megallitani, csak a magas hegyek. Meg azert is gondolom, mert Malaga, amely teljesen a tengerparton van, szinten eleg szaraz levegovel bir. Ott van novenyzet, de eleg a partvonaltol csak egy picit is eltavolodni, hogy maris eled taruljon a koparsag.
www.travel-malaga-spain.com/images/climate-in-malaga-spain-4.jpg
A kek oszlopok a csapadek mennyiseget mutatjak, ami nem szignifikansan kevesebb a magyar atlagnal (500-800 mm/ev), megsincs az a burjanzo zold, mint nalunk. A sziklak koparsagarol persze tehet az erdok hianya,...hacsak nem fordititva van. Vagyis azert nincs komolyabb erdoseg, mert tul sziklas a talaj. Andaluzia belsobb teruletei meg szarazabbak, a fold pedig teljesen voros. Vas, vas-oxid. Ezen nem el meg akarmilyen noveny. Csak az oliva. Ezert van, hogy Spanyolorszag adja az oliva olaj europai termelesenek nagy reszet. Nem az olaszok. Az olasz olvia olaj nagy resze bizony spanyol eredetu. De nem akarok elkalandozni a tematol. Nem vagyok szakember sem a geologiaban, sem a meteorologiaban, de gyanus nekem az a felteves, hogy CSAK az erdok kiirtasa miatt lenne most a klima olyan, amilyen Andaluziaban. Akkor is ketlem, ha ezt valahol egyszer leirtak (persze nem mindegy, hogy kik es mikor). Csak a ketsegeimet vazoltam fel.
@Attilajukkaja: "Ezt nem tudom."

Én Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák könyvében olvastam. Nagy erdőségek voltak arra fele. Hajóépítéshez kivágták az erdőket, az eső lemosta a talajt és visszamaradt a szikla.

hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1bor%C3%BAk,_j%C3%A1rv%C3%A1nyok,_technik%C3%A1k
@TrueY:
A forras nem rossz.
"Nagy erdőségek voltak arra fele. "
Ha a szerzo utananezett es azt mondja, hogy a Szaharaban is erdok voltak, amig az emberek ki nem vagtak azokat, akkor mindent elhiszek.
De nem akarok cinikus lenni. Ha voltak is ott erdok, akkor sem biztos, hogy az emberi tevekenyseg (erdokivagas) okozta a klimavaltozast. Ezek a valtozasok ritkan egy faktorosak. Csak a szkepticizmusomat akartam kifejezni. Jo lenne meghallgatni egy igazi szakembert.
De igazad van, minden nap ultessen valaki egy fat,...
@Attilajukkaja: Persze van sivatagosodás is. De mindenképpen rásegítettek Afrikában is nagy építkezések. Meg a kecskepásztorkodás.

Az minden esetre gyanús, hogy ha nagy beavatkozások eredendően megváltoztatják egy hely klímáját.

"De igazad van, minden nap ultessen valaki egy fat,..."
Ezt a Svédek és a Japánok nagyon jól tudják! Ha kivágsz egy fát, akkor kettőt kell öltetni helyette.
@TrueY:
"mindenképpen rásegítettek Afrikában is nagy építkezések. Meg a kecskepásztorkodás."
Vagyis te sem tudod, mi zajlik ott konkretan!

"gyanús, hogy ha nagy beavatkozások eredendően megváltoztatják egy hely klímáját."
Ehhez tudni kellene, milyen volt ott a klima 1000 evvel ezelott!

"Ezt a Svédek és a Japánok nagyon jól tudják!"
Tudni en is tudom...
@Attilajukkaja: "Vagyis te sem tudod, mi zajlik ott konkretan!"
Név szerint biztosan nem! :) De az eróziós folyamatokról már olvastam egyet s mást.

"Ehhez tudni kellene, milyen volt ott a klima 1000 evvel ezelott!"

Spanyolországhoz elég 500-600 évre visszamenőleg. Ezt pedig több ezer évre visszamenőleg ismerjük.
@TrueY:
Biztos, hogy durva errozios folyamatok is kozrejatszottak. De hogy ez most ok vagy okozat?????

"Ezt pedig több ezer évre visszamenőleg ismerjük."
Jo nektek! :o))))
De persze ertem en, hogy a szakemberek ezt meg tudjak allapitani. De tovabbra is azt gondolom, Andaluzia klimajat nem az erdosegek (ha voltak ilyenek) kivagasa hatarozza meg. Tul sok az egyeb faktor.
@Attilajukkaja: "De hogy ez most ok vagy okozat"
Az erózió annak az oka szokik lenni, hogy a fákat kinyesegetik fölüle. Fordítva nem nagyon szokott menni. :)

"Tul sok az egyeb faktor"
Na persze. De az egybeesések mindig érdekesek szoknak lenni... :) Sok hajó -> nagy faigény -> sok fát vágnak ki -> erózió beindul. Ez fordítva nem megy... :)
@TrueY:
Biztos, hogy annak idejen annyi erdo volt azon a teruleten? Igazabol ezt akartam kerdezni. Mert en ketlem. Akkor viszont ertheto a talaj errodealasa.
Amugy a klimavaltozas is okozhat erdopusztulast, nem csak az, hogy kivagjak a fakat. Vagy mint most a Mecsekben: olyan gomba tamadta meg a nem oshonos fekete fenyoinket, hogy oriasi teruleten kell kivagni az erdot, es ujratelepiteni.

"Fordítva nem nagyon szokott menni."
Ez igaz. :o)

"De az egybeesések mindig érdekesek szoknak lenni."
Nem gyoztel meg meg arrol, hogy itt ilyen egybeesesrol van szo. Szerintem nem innen vittek a fat a flotillla epitesehez.
@Attilajukkaja: "Biztos, hogy annak idejen annyi erdo volt azon a teruleten?"
Okos biológusok valszeg jól megpollenanalizálták a környéket és erre a következtetésre jutottak. De vitatkozz Diamond-dal. :) Én csak olvastam, de nem végeztem ilyen irányú kutatásokat! ;)

"nem innen vittek a fat a flotillla epitesehez."
Tényleg! Lehet, hogy Ausztráliából importálták! :)
@TrueY:
"Lehet, hogy Ausztráliából importálták!"
Nem hiszem. Tudtommal ott sincs sok fa. :o)
Aszturiaban viszont eleg szepek az erdok.
@Attilajukkaja: "Tudtommal ott sincs sok fa."
Ajánlom Jared Diamond Összeomlás c. könyvét ( qltura.blog.hu/2009/08/29/konyv_diamond_jared_osszeomlas )
Ott arról beszél, hogy miért Ausztrália exportál fát Japánnak. Ausztráliában a kivágott erdők piszok nehezen regenerálódnak. Ez erózióhoz vezet és jön az összeomlás. Ezért írtam, egyébként...
@TrueY:
OK. Koszi. Ezt a Japan dolgot nem is tudtam.
Kulonben azt hittem, azt fogod mondani arra, hogy "Tudtommal ott sincs sok fa.", hogy "Mostmar nincs!". Marmint a spanyol flotilla ota. Erre kiderul, hogy mostmar tenyleg nincs.... :o[
@Attilajukkaja: Kicsit olyan, mint a vicc, hogy már Pompei-ben ismerték a vezeték nélküli adattovábbítást. Feltárták és egy vezetéket sem találtak. Naugye. :)
@TrueY:
"Feltárták és egy vezetéket sem találtak. Naugye."
Ez joooo! :o)
Amugy pedig szegeny Pompei...
@Attilajukkaja: Meg szegény inkák, avarok, vizigótok... ;)
@TrueY:
Az avarokrol es a vizigotokrol nem tudok, de Pompei es Machu Picchu masodik lerombolasat eri meg a sok turista es a hanyag muemlek kezeles miatt.
www.rtlklub.hu/hirek/kulfold/cikk/343309
Szerintem be is fogjak zarni hamarosan ezeket a helyeket a turistak elott.
@Attilajukkaja: Ja, hogy erre gondoltál! És egy csomó kápolnát, meg múzeumot, mert a sok turista szalámit nem bírják már a képek meg a freskók. Hogy a Hugrhadai korallszirteket ne is említsem... :)
@TrueY:
"Hugrhadai korallszirteket ne is említsem."
Azokat ne is! Csak kb. tudom, merre vannak. :o)
@Attilajukkaja: Vörös-tenger. Búvár paprika. Vagy paradicsom? :) Csak a sok búvár szétcseszi a zátonyokat.

Kedvenc hányós történetemet is ott követtem el...
qltura.blog.hu/2011/01/10/konyv_esterhazy_peter_harmonia_c_lestis
@TrueY:
"Kedvenc hányós történetemet is ott követtem el..."
Ez a resze az irasodnak mar annak idejen is nagyon tetszett. Annyira oszinte, esendo es realisztikus. En nem biztos, hogy ezt igy le mertem/tudtam volna irni. :o)))

"Csak a sok búvár szétcseszi a zátonyokat"
Ja, a sok hanyas eleg savas! De szerintem is minden hanyasban talalhato repa. Akar ettel elotte repat, akar nem. Azt mar emlitettem, hogy a svedeknel nem ugy mondjak, hogy kidobtad a taccsot, hanem hogy dobtal egy pizzat? :o) Szerintem az is nagyon talalo!
@Attilajukkaja: "En nem biztos, hogy ezt igy le mertem/tudtam volna irni"
A kuttúra, az kuttúra! Kell a realizmus a népnek! :) Gondoltam, hogy egyszer elmegyek a dumaszínházba ilyeneket mesélni. Van még pár vicces. .)

"a sok hanyas eleg savas"
Inkább az olaj szennyezés, meg rádobják a vasmacskát a zátonyra, meg a sok bunkó búvár letördel darabokat.

"dobtal egy pizzat"
Ez jó! :) A róka vadászatot viszont nem értem... Mi lehet az eredete?
@TrueY:
"Inkább az olaj szennyezés, meg rádobják a vasmacskát a zátonyra, meg a sok bunkó búvár letördel darabokat."
Ja, a sok hanyason kivul meg ez is!

"A róka vadászatot viszont nem értem"
Talan mert a roka is sokszor hany. Rokazik.
@Attilajukkaja: "Ja, a sok hanyason kivul meg ez is!"
Ehhez képest a hányás biohulladák! Főleg, mert a halak gyorsan eltakarítják! :) És tudván, hogy mi lesz, előtte jól be is kajáltam, így a gyomorsav sem csípte meg a szemüket. :)

"Talan mert a roka is sokszor hany."
Az a macska, nem? ;)
@TrueY:
"Az a macska, nem? "
Nincs statisztikai kulonbseg a macskak es a kutyak hanyasi adatai kozott.
Elmagyarazom miert. :o)
"Normalis" korulmenyek kozott, ami kizar valami virusos fertozest vagy etelmergezest, a kutyak es a macskak foleg ket okbol hanynak. Az egyik, hogy tisztalkodasuk, nyalakodasuk soran szorlabdacsok kerulnek a gyomrukba, amit idovel feloklendeznek. Ilyenkor jon minden mas is a szorrel egyutt. Ez, ertelemszeruen, foleg a hosszabb szoru egyedeknel fordul elo. A masik kivalto ok a stressz. Vannak egyes fajtak, foleg kutyaknal, amelyek hajlamosabbak az idegeskedesre, de mindket fajta egyedei stresszes korulmenyek kozott elhetnek. Ilyenkor is gyakori a hanyas.Van amelyik akkor hany, ha tul sokat eszik, de van amelyik akkor hany epet, ha ehes. Ez mar egyedenket valtozik es fajta fuggetlen.
A nagytermetu kutyak sajnos akkor is ritkan hanynak, ha tulzabaljak magukat. Ekkor inkabb leheverednek egyik oldalukra, majd a masikra, es bekovetkezik a baj: a gyomorcsavarodas. De errol mar tudsz... . RIP! :o[
De a rokazas szonak mas is utananezett mar:
szilveszter.network.hu/blog/szilveszter_klub_hirei/a-roka-es-a-macskajaj
Es ha embereknel megtortenik a baj,...meg mindig ott a Channel No.5! :o)))) Bocsi!
video.xfree.hu/?n=peerveers%7C2554e6e92f488ddf5659cc7611838c41&vcim=H%E1ny%E1s
@Attilajukkaja: Hát kösz az összefoglalót. :) Én a szőrcsomó hányásra utaltam. A kutyáim eddig nem hánytak.

Szóval csak pár tapodtat kerültünk közelebb a rókázás etimológiájához. :) Kösz a linket!
@TrueY:

"A kutyáim eddig nem hánytak."
A boxerre es a nemet juhaszra a hanyas nem is annyira jellemzo, kiveve, ha idegbetegek. Ha skot juhaszod lett volna, talan tobbszor is lattad volna hanyni.
Orulok, hogy kedves, kiegyensulyozott kutyaitok vannak/voltak. Ez foleg kisgyermekes csaladoknal fontos!www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=d69Wj4VdP-o

"Kösz a linket!"
Szivesen! Melyiket? He-he! :o)

"csak pár tapodtat kerültünk közelebb a rókázás etimológiájához"
De kozelebb kerultunk!!!! A kutatoi munka mar csak ilyen! :o)
@Attilajukkaja: "Ez foleg kisgyermekes csaladoknal fontos"
Juj! Én azért nem engedném ilyen közel a gyereket a kutyához...

"Szivesen! Melyiket"
Róka leírást

"A kutatoi munka mar csak ilyen"
És mi van, ha egy űrhajós nem talál vizet? Hát űrkutatás... :)
süti beállítások módosítása