QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hájtek] ASUS Transformer Pad Infinity TF701T

2014.10.14. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: hájtek 2013

http://www.mobilarena.hu/dl/cnt/2013-09/101500/asus_transformer_pad_tf701t_2.jpgasus.com, mobilarena.hu, mobilarena.hu/forum

Kis homárfaktoros háttértörténettel kezdenék, mert talán nem tanulság nélküli. Úgy hozta a sors, hogy választhattam magamnak egy tablet-et kincstári pénzen. Először a gyerekekre gondolva olyat szerettem volna, amihez van stílus (cerka?) is. Némi keresgélés után rátaláltam a Samsung Galaxy Note 10.1-re. Elvileg lehet belőle 16, 32 és 64 GB-os verziót is venni. Mivel az alap rendszer kapásból elvisz uszkve 8 GB-ot, ezért az alapnál nagyobbat szerettem volna. Keresgéltem a neccen és nem találtam a 16 GB-osnál nagyobbat. Bután azt gondoltam, hogy majd a Samsung ügyfélszolgálat útba tud irányítani. De hatalmasat tévedtem. Csak annyit mondtak csak, hogy szerintük hol lehet venni, de nem néztek utána. Elmentem egy márkaboltba is, mert azt mondták a telefonilag, hogy van 16 GB-osnál nagyobb is. De amikor odamentem, kiderült, hogy nincs. Végighívtam az összes üzletet, de mindenhol csak a legkisebb volt. Írtam a német Samsungnak. Ők az osztrákokhoz irányítottak. Az osztrákok a szokásos marketing bullshittel jöttek, hogy mennyire fontos az ügyfelek elégedettsége. De végül is csak annyit közöltek, hogy hívjam fel a forgalmazókat és még listát sem adtak róluk. Elegem lett belőlük. Eddig egy tablet-et és TV-t buktak. De azt hiszem, hogy most jönnek a telefonok is.

Kézhez vettem a kütyüt. Az első benyomásaim nagyon jók voltak. Azután a hétvégén használtam (főleg pdf-et olvastam) is és sokkal vegyesebbek az érzéseim. Kicsit meglepő, hogy két firmware update is van, mert a tabletnek és a billentyűzetnek külön csomagban jön az áldás. Nem egészen értem, hogy miért kell ilyen sűrűn upgrade-et kiadni. Bár amióta új TV-m van, már nem is annyira meglepő.

Ami jó

  • Szép. Jó anyagokból van. 32 GB-ból kb 24 szabad, de ebben már a telefonomra feltöltött app-ok letöltése is benne van (azt mondtam, hogy frissítse a google nyilvántartása szerinti app-okat).
  • A billentyű teljes magyar. Jó érzés gépelni rajta. Szinte mindent el lehet billentyűről intézni. Tapipad elég jó és 3 gombos egérként használható.
  • A billentyűzet tetején jók a shortcut-gombok (17 db). Sőt a space-től balra van egy home és egy keresés gomb is. Kényelmes a böngésző használatakor. 2 db Fn gomb van, hogy a nyilakhoz ne kelljen 2 kéz (a nyilakon van a Home/End PgUp/PgDn).
  • A jegyzetelő app nagy jó. Gépelni lehet a szöveget és ha olyan valami van, amit nem tudok begépelni, akkor felírhatom a képernyőre és beszúrja a gépelt szövegbe.
  • Tényleg nagyon sokáig megy a billentyűzettel együtt.
  • Véletlenül leltem a Chromcast-ra. Tecső-n kiválasztok egy filmet és lejátszása TV-n. Nohát, nohát.
  • Van Miracast is, azaz a tableten látható képet ki lehet adni TV-re.
  • A billentyűzeten van teljes SD kártya slot és normal USB csatlakozó, a tableten csak mikro-SD és mikro-USB port van. De van valami HDMI csatlakozó is, de azt még nem próbáltam.

Kis problémák

  • A billentyűvel egy kicsit lötyög. Nem egy határozott pontba áll be.
  • Nincs billentyű világítás, így sötétben a tabletet kicsit le kell fordítani hogy lássuk a gombokat.
  • A MyLibrary alkalmazásban iBook-hoz hasonlóan csak jobbra-balra lehet lapozni, de nem lehet folytatólagosan látni az oldalakat (fel-le). Ezt az Adobe Reader megoldja. De egyikben sem lehet fényerőt váltani. Ezt lehetne a felülről lehúzható panelben, de ezek az alkalmazások letiltják a lehúzgálást. MyBook-ban nem látszik az oldalszám. Az oldalakat lehet mozgatni a képernyőn és billentyűzetről is. Acrobat Reader a lenyílra nagyon keveset mozog, a PgDn meg nincs implementálva. Miért??? De két ujjal matatva a tapipad-on lehet vonszolni a szöveget (vagy egy ujjal + egérgomb).
  • Nem találtam olyan lehetőséget, hogy az appokat könyvtárakba rendezzem. A lányom teleszórta programokkal és most nem találok meg semmit. A kezdő képernyőre meg nem akarok mindent kirakni.

Nagy problémák

  • Kezdetben nagyon gáz volt, hogy naponta többször is összeomlott. Acrobat Reader és a YouTube úgy ki tudja akasztani, hogy újra indul. 2 nap alatt ötször szállt el így. A többszöri firmware updgrade után a totális lehalások száma csökkenni látszik.
  • Hiába dugom össze a billtyűvel a tablet-et, néha a tablet nem érzékeli. Érdekes, mert csak a billentyű nem megy, de az töltés igen. Ha meg lehúzom, akkor sokszor nem tűnik el a billentyűzet aksijának töltöttség kijelzése.
  • A saját böngészőjéből rendszeresen kilép, ha billentyűzetet használok. Mintha nem tudná lekezelni a túl sok lenyíl lenyomását. Pár oldal nem jelenik meg jól (pl. a feleségem a Facebook-ra panaszkodik). Ezeket az oldalakat érdemes saját browser helyett Chrom-ban megnézni. A Chrom alap felszereltség. Minek csináltak sajátot pluszban?
  • Ha a tapipad-et használok, akkor néha megáll a kurzor, olykor meg ugrik egyet. Esetenként kilép az app-ból, mert ahol leakadt az kurzor oda kattint még egyet post event (sic!). Lehet újraindítani az appot. Nagyon zavaró volt.
  • Eléggé fel tud melegedni. Nem kellene, mert a pdf olvasgatás, borzolgatás nem hajtja szét a procikat.
  • Sokszor nem lehet bekapcsolni. Ilyenkor hosszan kell nyomni a bekapcs gombot és végigvárni a teljes boot processzust.
  • Sok firmware update volt (legalább 5) és az egyiknél úgy lefagyott, hogy teljesen reszetelni kellett. Installálhattam mindent újra.

Egy fejlesztési lehetőség

  • Egy kollégámnak egyből az jutott eszébe, hogy miért nincs blue-tooth a billentyűzetben? Piszok kényelmes lenne! Legalább az USB-jére lehetne egy bluetooth-os apparátot csatlakoztatni.
  • A Thosiba laptop-om tapipadjának szélén matatva lehet a scroll-bart huzigatni. Ez jól jönne itt is. Bár a kétujjas görgetés is jó megoldás.

Találtam egy jó kis összehasonlítást is a Samsung Galaxy Note 10.1 2014-es verziója és az ASUS Transformer Pad között.

Egyelőre ennyit.

Gépeljünk minden nap!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr385592085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása