QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Könyv] Petőfi Irodalmi Múzeum / Digitális Irodalmi Akadémia

2011.04.18. 12:00 | TrueY | 2 komment

Kivételesen most nem egy könyvről fogok szólani, hanem egy elektronyos könyvtárról. Egy barátom hívta fel a figyelmemet, hogy az Esterházy könyvek olvashatók ezen az oldalon. Kiderült, hogy rengeteg magyar író művei elérhetőek "elektromos" formátumban. A listát ide másolom:

Ágh István, Bella István, Bertha Bulcsu, Bertók László, Bodor Ádám, Csoóri Sándor, Csorba Győző, Csukás István, Dobos László, Esterházy Péter, Faludy György, Fejes Endre, Fekete Sándor, Füst Milán, Gergely Ágnes, Gyurkó László, Gyurkovics Tibor, Határ Győző, Hubay Miklós, Illyés Gyula, Jékely Zoltán, Jókai Anna, Juhász Ferenc, Kálnoky László, Kányádi Sándor, Kardos G. György, Kassák Lajos, Kertész Imre, Konrád György, Kormos István, Kovács András Ferenc, Krasznahorkai László, Kuczka Péter, Lakatos István, Lászlóffy Aladár, Lator László, Lázár Ervin, Lengyel Balázs, Mándy Iván, Marsall László, Méray Tibor, Mészöly Miklós, Moldova György, Nádas Péter, Nagy László, Nemes Nagy Ágnes, Németh László, Oravecz Imre, Orbán Ottó, Ottlik Géza, Parti Nagy Lajos, Petri György, Pilinszky János, Rába György, Rákos Sándor, Rakovszky Zsuzsa, Sánta Ferenc, Somlyó György, Spiró György, Sütő András, Szabó Lőrinc, Szabó Magda, Szakonyi Károly, Szilágyi István, Takács Zsuzsa, Takáts Gyula, Tamási Áron, Tandori Dezső, Tersánszky Józsi Jenő, Tolnai Ottó, Utassy József, Závada Pál

Az oldal a pim.hu/dia URL-en érhető el. Nagyon szépen összeállított anyag! Önéletrajz, díjak, fotók. Bevallom, hogy az írók egy jó részéről még csak nem is hallottam. Néhányukról hallottam, de nem olvastam semmit. Viszonylag kevesektől olvastam is. De itt a nagy lehetőség, hiszen a legfontosabb, hogy egy adott írónál a bal oldali keret legelső link-je a "X.Y. digitalizált művei"-re mutat. Esterházy-nál pl. fent van majdnem minden (amiről én tudok).

Nem mondom, hogy az elektromos változat ugyanazt az élményt nyújtja, mint a papíros, de az írók legtöbbjénél nagyon közel áll. Én példul kifejezetten örültem volna, ha Esterházy Péter: Termelési-regényét már így olvastam volna, mert az ide-oda ugrálásokat egy nyomással megoldottam volna.

Nagyon jó, hogy az oldalszámokat kitették (csak sajnos nem oda esnek az oldalszámok, mint ahová a könyvben), de persze vannak digitális bakik is fent említett műben. Pl. a 115. oldalon nyomtatásban (ott 106. oldal) az 56, 57, 58-as jegyzet egymás alatt, srégen vannak. Itt egy felsorolás. A 10. jegyzet végén (169. oldal) többször is (4*) hivatkozik egy ábrára, amit így 4-szer tettek bele. Hömmm... Hogy vissza tudjunk ugorni a többszöri hivatkozás valamelyikére beletettek 4 linket a hivatkozó oldalra. De szerencsére böngészőben van back gomb is, így ezeket nem kell használni. Ha viszont a visszahivatkozásokat használjuk, de véletlenül rosszul, akkor nagyon el lehet tévedni... A grafikák beillesztése is problémás, hát még a speciális nyomdai megoldásoké. Érdekes pledául, hogy a 350. oldalon van egy kihúzott Lop szócska. Azt egy kép beillesztésével oldották meg, holott van erre HTML tag is (l. s, strike, del tag-ek). A 435. oldalon a mester fotóját brutálisan rosszul sikerült digitalizálni. A 436. oldalon levő fotó pedig teljességgel értelmezhetetlen! Egy kép ki is maradt! Ja, nem! Csak a 401. oldal képe átkerült a 436. oldalra. Ez a kép is alig kivehető!

A 173. oldalon (11. jegyzet) a mondat valahogy úgy szólna: "Hogy sorra veszek bizonyos ... -kat/-ket". A két rag egymás alá van szedve a könyvben a "..." után. Itt egy jpg file-t csináltak belőle és nem beágyazták a szövegbe, hanem sort törtek és új sorba kerül. Ez is megoldható lett volna HTML/CSS tag-ekkel. Viszont a könyvben felfedezett betűhiányosságokat kiküszöbölték!

Hát igen, ez nyomdailag valószínűleg egy nehéz mű. Szóval rossz példát választottam. Minden esetre sokkal igényesebb, mint az Országos Széchenyi Könyvtár / Magyar Elektronikus Könyvtár kezdeményezése, de annak is megvannak az erényei.

Egy picit zavaró, hogy a könyvek ABC sorrendben vannak és nem időrendben, de ezt a problémát is megoldhatjuk. A szerzőnél a bal keretben van egy olyan link, hogy "Könyvborítók (galéria)". Itt megvannak a könyvborítók képei is, és időrendbe vannak szedve. Sajnos innen nem tudunk a regényre ugrani egyből.

Nagyon örülök ennek a lehetőségnek! Köszönet érte!

Nagy meglepetésemre a DIA projekt egyik közreműködője rátalált a cikkemre és tőle további izgalmas részleteket tudhattam meg. >Itt< olvashatók az adalékok.

Olvasódjunk minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr72825064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A MEK lelkes önkéntesek kezdeményezéseként indult, jóval előbb, mint a DIA, mely utóbbiba irdatlanul rengeteg pénzt nyomtak bele.
A MEK később bekerült a nem túl sok pénzzel rendelkező OSZK-ba, a DIA pedig a Neumann-háztól átkerült pár éve a PIM-hez, és azóta túl nagy fejlesztéseket a DIA-nál sem láttam.
Köszi a kiegészítést! A hátteret nem tudtam.

Mind a kettőnek megvan a maga előnye. Az OszK/MEK-ről majd egy későbbi jegyzetemben emlékezendek meg.
süti beállítások módosítása