QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Könyv] Kertész Imre: Kaddis a meg nem született gyermekért

2011.04.27. 12:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2011

(Ötödik kiadás)
Magvető Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft., 2002
antikvarium.hu
online olvasható: PIM.hu/DIA

1990-es Kertész mű. Elmélázik, hogy miért is nincs gyereke, illetve milyen is lehetne, ha lenne.

Meglehetősen erőlködve írtam meg ezt a bejegyzést. Rövid, de súlyos könyv, tele nehéz témák közötti csapongással. Ezek közül csak párat nézegetek meg. Az egész csak a végére áll össze. Vagy még akkor sem.

Kissé döcögve indul a könyv. Nincs benne semmiféle tagolás és nincs irány. Egy hatalmas gondolati labirintusban keresi a kiutat, amit nem biztos, hogy megtalál.

Fuldokolva ír. A kis alakú könyvben nem könnyű a több oldalas mondatokat követni. Az elején van egy rész, ahol élőként szól meg nem született lányához. Talán ez fogott meg leginkább. Később egyre jobban előtérbe kerül a megmaradás(ának) véletlensége.

Kényszeresen a munkába menekül, hogy ne kelljen élnie. Ahogy többször is kifejti, a tollal a saját sírját ássa. Élete sírásás a levegőbe (Vagy ahogy azt az LGT megénekelte: "Az élet csak arasznyi repülés a földtől a földig". TeCső). Fájdalom hozza meg a munkakedvét. Boldogságnak nincs helye és így képtelen a házasságra.

Természetesen Auschwitz(-Birkenau) is előkerül. És a 'diktátorok' utólagos kimosdatása ("bár nagy szemét volt, de csinált jó dolgokat is". Tipikus. (56. old.)).

Érdekes amit ír, hogy nem a rosszaság/gonoszság magyarázandó, hanem a jóság/önfeláldozás. Elmond erre pár történetet. Itt van például a "Tanító", aki utána hozza a fejadagját a deportálás közben. Én ezzel szemben úgy gondolom, hogy mind a kettő magyarázandó. Vagy egyik sem. Élete egyfajta szabad lágerélet. Ungvári Tamás írja: "Az irónia hordozhatóvá teszi a tragédiát". Kertész nem ironikus. Inkább belerokkan az átélt tragédiák cipelésébe.

Internátusi éveit úgy látja, mint ami a maga játékdiktatúrájával igen is az életre készítette fel. Párhuzamost von az iskolai heti rapportok és a koncentrációs táborban az "appel"-ek között. Ez az ugrálást érzem Pink Floyd: The Wall című filmjének Another Brick in the Wall c. számában is. Mindez jól megtámogatva a mozgóképpel. Az iskola igazgató elérhetetlen fellegvára (144. oldal) némileg kafkai érzeteket kelt (l. A kastély). Ezt a vonalat csak tovább erősíti ez az idézet is (102. oldal): "az ítélet nem egyszerre jön, maga az eljárás válik lassacskán ítéletté" (l. Kafka: A per).

55. oldal környékén valami miatt töredezettek a betűk. Talán kevés volt a tenta?

Sajnos nem tudom, hogy mi az az "uzurpátor" - wikipedián nem találtam ilyen bejegyzést, csak egy olyant, ami használja (>wiki<). E szerint valami hettita tisztség, uralkodó, vagy főpap lehet.

Ezt a szót sem ismertem: Logorrea: fecsegés.

Azért azt is megnéztem, hogy mit jelent a "kaddis" szó. Találtam egy meglehetősen autentikusnak tűnő oldalt: zsido.hu. A "kaddis" jelentése "szent". Tehát a kifejezés "kaddis ima". De - úgy látom - elegendő kaddisként emlegetni. Négyféle kaddis van: fél -, egész- , rabbi - és az árvák (gyászolók) kaddis imája.

Sokszor használja a feleségére a "a jövendő és volt" jelzőt. Ez meglepően esterházys fordulat. Vagy pont fordítva?

Nem tudott igazán lekötni. Túl sok, túl tömény és szerencsémre engem nem nyesztetett meg a sors ennyire.

Tegyük túl magunkat minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr732774426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása