QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Színház] Sütő András: Az álomkommandó

2014.05.06. 11:00 | TrueY | 15 komment

Címkék: színház 2014

http://vigszinhaz.hu/images/upload/b937727d7c62259e17dcec34777705de.jpg

vigszinhaz.hu
dráma két részben
Rendező: Szász János

Ismét egy olyan előadás, amiről nem sok fogalmam volt előzetesen. Számomra ez a bérletes előadások szépsége. Igazi zsákba macsek. Persze a látott beharangozó plakátok némileg orientálnak. Mégsem a plakátot tettem ki elsőnek, mert kevésbé fejezi ki szerintem, hogy miről is szól ez az egész. Az is megadja az érzetet, de félre is vezet némileg.

http://vigszinhaz.hu/images/upload/434d40341e28cc58d4f065a8e2b86fd2.jpg?20130103-194747

Nagyon (S)ütős darab (bocs, de nem bírtam ki!). Kifejezetten élvezetes, pörgős és néhol nagyon nyomasztó. Bár lehet, hogy ez utóbbi inkább csak az élemedettebb korosztályra igaz, akiknek még jelentenek valamit A Kárpátok Géniusza és a Kondukátor (Conducător - Jé, ezt még az előző diktátor, Antonescu találta ki magának) kifejezések. És is nem "A Kárpátok Új Géniuszáról" beszélek, hogy egy pici aktuálpolitikai élt is kölcsönözzek a cikknek.

Egyszerre két síkon halad a darab. Az elején az auschwitz-i koncentrációs haláltábor, Mengele (Hegedűs D. Géza) által vezetett bonctermében vagyunk. Éppen amikor a Sonderkcommando fellázad és fordulni látszik a kocka. De főhősünk, az egyik boncsegéd (a zseniális Fesztbaum Béla megformálásában) nem képes megtenni az utolsó lépést, hogy likvidáljon egy szörnyet, akitől függött és aki által próbálta még életben maradt ikergyermekeit továbbra is életben tartani.

Ezután a csúcspont után hirtelen minden megváltozik, összeomlik a feszültség. Kiderül, hogy csak egy színdarab próbáján vagyunk, amit Ceaușescu Romániájában visznek színpadra. Egy másik kegyetlen diktatúrában, amely sokkal tovább fenn tudott maradni, mint a hitleráj.

Tehát az alapállás: Adva van egy koncentrációs tábort túlélő zsidó származású román állampolgár (számomra nem derült ki, hogy román-e, avagy romániai magyar, de ez a darab szempontjából kevéssé lényeges. Persze lehet, hogy csak nem figyeltem eléggé, hiszen az utóbbi felállás még egy pici stichet adna a darabnak. Ezt a vonalat erősíti, hogy a darabbeli darab Auschwitz-ban (illetve inkább Birkenau) játszódik. Ha jól tudom, akkor Románia kevésbé nagy lendülettel deportálta zsidóságát, inkább saját területén végezte ki, dolgoztatta halálra őket).

Lassacskán kiderül, hogy nem csak a színdarabbéli családja van veszélyben, hanem a valós életben levő is. A fia lázadozik a román diktatúra ellen. Pár éve elkapták "állam ellenes szervezkedésért" és a hatalom várt nehány évecskét, hogy nagykorúként ítélhessék sokkal komolyabb büntetésre (gondolom ezt még lenini/sztálini diktatúrából tanulták. Ezt a kádári megtorló gépezet is tudta '56 után is).

Az apa elbújtatja hát fiát a darabban, ahol a fiát játsza.Persze nem menekülhetnek meg a Securitate figyelő tekintetétől, mert az egyik smasszer (Telkes Péter) ide is követi őket. Ő lesz az egyik SS őr, megfelelő balfékséggel és beleéléssel alakítva a szerepét.

Még egy csavar a darabban, hogy híre jön, hogy a Bölcs Vezér meglátogatja a színházat, ahol meg óhajtja nézni az előadást. Ezt a rendező és fia arra szeretné felhasználni, hogy kegyelmet kérjenek a gyereknek. Végül persze főhősünk és családja mind a két síkon elbukik.

Meglepő darabkákat adnak az előadáshoz a Sonderkommando tagjai, akik elhitetik magukkal, hogy váltáskor várja őket Teresienstadt, a "szanatóriumi" láger. Itt lép be újfent az álomvilág motívum. Persze ennek a legfontosabb vonulata az, hogy a boncszolga felajánlja az ikergyerekei álmait Mengelének. Egy idő után persze túljátsza ezt a szerepét és kibukik, hogy az álmok csak az apai erőlködés eredményei. Innen már egyenes út vezet a totális tragédiához. De a darabon túl a valódi fia megmentése sem igazán sikerül.

Telekes Péter játéka a smasszer mellékszerepében furcsa színnel gazdagítja a történetet. Ő a vicces, buta, kiröhöghető rossz fiú. Hegedűs színház igazgató/Mengele mindét síkon játsza a megértőt, de mégsem igazán az. Lukács nagyon finom beletörődéssel alakítja a boncorvos-rab szerepet, tudva tudván, hogy őket is likvidálni fogják. Nagyon csendes, de fajsúlyos alakítás. Nagyon örülök, hogy Fesztbaum egyre több főszerepet kap, mert  szeretem mélységeket rejtő játékát. Úgy érzem, hogy Tornyi Ildikó is helyére került a darabban.

Bár nem könnyű előadás, de megnézésre ajánlom!

Álmodjunk, minden nap!

Jé! Megtaláltam a darab egy korábbi feldolgozását is a tecsőn (Kern, Kaszás Attila, Szarvas József)

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr265866220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tetszenek ezek a szösszeneteid. Most, hogy remélhetőleg tartósabban Magyarországon élünk, ideje lenne belekezdeni nekünk is a színházi csemegézésbe. Amíg a költözködést befejezzük, maradnak a kritikák, de utána...
@NYJetsTD: Igazán örülök, hogy tetszenek. Bár most olvastam újra és egy marok szóismétlést találtam. :( Egy részüket kigyomláltam.

Jössz haza? Én mennék elfele...
@TrueY: "Jössz haza? Én mennék elfele..."

Végtelen a türelmem... : ) Mi imádtuk Ausztriát is, de most itt van jobb kereseti lehetőségünk. Már pedig az a legfontosabb. De lassanként az összes ismerősünk elment. Csak ebben a hónapban négyen... és nem mosogatónak, mint egyesek szeretik azt terjeszteni.
Ha mennél, mi lenne a célirány?
Én Svájcon (leginkább a francia részén), Ausztrián, Németországon gondolkodom. De csak ha valami nagyon szívhez szóló jön be. Lehet, hogy sokat segítene, ha megtanulnék németül... ;)

Talán Belgium, Hollandia.
@TrueY: Hollandia nagyon kellemes, saját nyelv brutális, Ausztria nekem bejött, de borzalmasan gyorsan torzul a rengeteg bevándorló miatt. Török, szerb, horvát, román mind, mind itt próbál megélni, kicsit már zavaró. Belgiumot nem ismerem. Svájc drága és néha fura, de a francia részt én is kipróbálnám, persze síszezonon kívül. Nehéz ügy, mert én már sehol sem lennék "otthon". Sőt néha Magyarországon is ezt érzem. Mintha elszaporodtak volna a hülyék. De az is lehet, hogy csak öregszem...
@NYJetsTD: Szerintem nem elszaporodtak, csak bátrabbak lettek. Én úgy éreztem, hogy eddig ha lassan is, de közeledtünk európához. Most meg az Oroszok felé húzunk. Ez szerintem nagyon gáz!
@TrueY: Mert Magyarországon sikerült megvalósítani az időutazást. Közszolgálati hírműsor megnézése és máris a 80-as években vagyunk.
Az pedig, hogy nem értik meg, mi a gond az orosz dörgölődzéssel, mindent elmond az oktatásunkról és a rövid távú gondolkodásról. De hagyjuk is, még egyetlen farkas nem aludt rosszul a birkák véleménye miatt, én sem szoktam...
@NYJetsTD: Ok, hagyjuk. Úgy látom, hogy nem érdemes széllel szemben...
@TrueY: Bizony, bizony. Én már csak osztom ezeket a majmokat, de sajnos többre nem futja. Nincs egy normális párt számomra sem.
@NYJetsTD: Nem érdemes senkit sem kiosztani. Hitekkel nem lehet észérvekkel vitázni. Ez a gondom, amikor Richard Dawkins leáll vitázni a Jehova Tanúival...
@TrueY: Teljesen igazad van. Én viszont mazochista vagyok : )
@NYJetsTD: Most viszont egy kis segítséget kérek, hátha te tudod, mi a darab címe. Budapesti színházban játsszák, az biztos, nagyon tetszett a kritikája. A darab kb. arról szól, hogy egyszerre mutatja be a színészek életet a színfalak előtt és mögött. Help! Ha lenne fél órám talán megtalálom, de benned most jobban bízom...
@TrueY: Köszönöm, de tényleg nagyon, nagyon!!!
@NYJetsTD: A dolgozgató népet szolgálgatom!
süti beállítások módosítása